Selectează o Pagină

GUST SI AROME

In bucataria chinezeasca se trudeste tenace si minutios pentru satisfactia finala, multumirea clientului, ea caracterizandu-se prin aspiratie spre perfectiune si echilibru intre cele patru elemente esentiale ale fiecarui fel de mancare: culoare, aroma, gust si forma.
Culorile influenteaza prezentarea mancarii si savoarea, ingredientele proaspete si fragede trebuind sa fie placute si sa se asorteze, nu sa fie in contrast; 

Gustul depinde in principala de aroma si deci de folosirea condimentelor, fiecare avand un rol distinct;

Aromele sa fie apetisante si in final, intregul fel de mancare trebuie sa fie frumos aranjat si prezentat.

De asemenea, calitatea bucatariei chinezesti se distinge, prin taierea meticuloasa a ingredientelor, imbinarea atenta a condimentelor si atentia la controlul temperaturii.

Ingredientele chinezesti

Otetul de orez

Are un gust particular, el avand mai putin acid si mai slab decat otetul folosit de europeni. In Europa este un ingredient este relativ necunoscut, dar in China se folosesc nu unul, ci trei tipuri de otet de orez: negru, rosu si alb.

Otetul negru de orez seamana ca gust cu otetul balsamic, iar otetul rosu de orez are un gust dulce dar totodata picant;

Otetul alb de orez este cel mai apropiat ca gust si aciditate cu otetul obisnuit, pe care il folosim si noi in bucatarie.

Nu exista reguli stricte, in ceea ce priveste modalitatea de folosire a acestor oteturi, dar in general otetul negru se foloseste de regula pentru sosuri, otetul rosu e recomandat pentru supe si mancaruri ce contin fructe de mare, iar otetul alb se adauga la mancaruri dulci si picante.

Cele mai multe dintre aceste ingrediente chinezesti se gasesc atat proaspete cat si uscate, dar in general foarte importante sunt prospetimea si calitatea acestora.

Sosul de peste

Este cunoscut sub denumirea de “fish sauce” din limba engleza. Este facut din creveti sau din peste fermentat si sarat. Culoarea poate varia foarte mult, dar in general un sos mai deschis la culoare este de calitate fata de unul mai inchis.

Daca nu-l gasiti il puteti inlocui cu sos de soia. Dupa deschidere se tine la rece si tine mai mult de un an.

Sosul de soia

Sosul de soia se face prin-un procedeu lung si plictisitor. Boabele de soia se spala, se pun in apa pana se inmoaie, apoi se usuca, se amesteca cu drojdie si faina, apoi sunt lasate sa fermenteze chiar si doi ani.

Este de mai multe feluri:

  • light este mai delicat si destul de sarat;
  • regular este combinatie intre cele doua si este cel mai folosit; cu o placuta aroma de soia;
  • darklight este lasat mai mult timp la maturat, si are caramel. Are o aroma mai puternica si este mai sarat decat cel light.

Sosul de stridii

Este cunoscut din limba engleza ca “oyster sauce” si este specific partii Cantoneze a Chinei. Este tot un sos facut tot din soia mult mai gros ca sosul de peste sau sosul de soia la care se adauga sos de stridii, sare, amidon si caramel.

Are o aroma placuta si interesanta si intr-un mod surprinzator nu are gust de peste. Este folosit in multe retete cu peste, supe, sosuri sau se stropeste orezul fiert. Poate fi folosit ca inlocuitor pentru sosul de peste. Se pastreaza foarte bine in frigider dupa deschidere.

PROGRAM

ZILNIC
09:30 – 21:30
MENIUL ZILEI
11:00 – 16:00

CONTACT

Telefon
0723303324